Istnieje wiele sposobów na herbatę bezkofeinową. Niektóre z nich wykorzystują organiczne rozpuszczalniki chemiczne w celu wyeliminowania większości polifenoli, chociaż pozostałości chemikaliów są niewielkie i nie zostały powiązane z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia. Inna metoda wykorzystuje wodę i dwutlenek węgla lub „musowanie” do odkofeinowania herbaty bez usuwania większości polifenoli. Kiedy te substancje są nakładane na liście herbaty, wiążą się one z kofeiną, a następnie odparowują z rozpuszczalnikiem lub gazem. Ten proces nie usuwa kofeiny z herbaty ziołowej ani białej herbaty.

Zielona herbata
Spożywanie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem choroby wieńcowej i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i zapobiegają chorobom. Jest również bogaty w magnez, potas i selen, które wspierają układ odpornościowy. Chociaż korzyści te są niewielkie, kumulują się, gdy są spożywane w wystarczających ilościach. Oprócz działania przeciwzapalnego zielona herbata ma również szereg innych korzyści zdrowotnych.

Czarna herbata
Picie czarnej herbaty może zwiększyć moc twojego mózgu. Wykazano, że poprawia Twoją uwagę i dokładność w samodzielnie zgłaszanych testach czujności. Co więcej, może pomóc Ci schudnąć, ponieważ połączenie kofeiny i teofiliny zwiększa Twój poziom energii. Dzięki wielu zaletom czarna herbata może pomóc Ci osiągnąć swoje cele. Poza dobrym samopoczuciem bycie zdrowym to także optymalizacja funkcji organizmu. Poniżej wymienione są zalety czarnej herbaty.

Herbata oolong
Herbata Oolong znana jest z wielu korzyści zdrowotnych. Kofeina w tej herbacie, a także wysoka zawartość polifenoli i aminokwasu L-teaniny, mogą pomóc zwiększyć poziom energii i poprawić jasność umysłu. Może również pomóc zmniejszyć oznaki starzenia się skóry. Picie filiżanki tej herbaty każdego dnia to dobry sposób na zafundowanie sobie. Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z picia herbaty oolong, ale ta jest zdecydowanie najbardziej popularna wśród wielu.

Biała herbata
Jeśli szukasz delikatnej herbaty z kwiatowymi nutami, odpowiedzią jest filiżanka białej herbaty. Nieotwarte pąki tej herbaty pełne są delikatnego smaku, łączącego lekko roślinne nuty z wiciokrzewem. Liście są szmaragdowozielone, co nadaje naparowi jasnozłoty odcień. Powstały napój ma łagodny, słodki smak z nutami melona i miodu.

Herbata z białej piwonii
Ta delikatna jesienna herbata charakteryzuje się łagodnym, słodkim, orzechowym smakiem. Drzewo White Peony pochodzi z prowincji Fujian w Chinach. Liście są lekkie i aksamitne. Herbata z białej piwonii występuje w dwóch gatunkach, w zależności od wieku, pory roku i miejsca uprawy. Możesz użyć zaparzacza do herbaty, aby zaparzyć liście. Zaparzanie herbaty zajmuje około dwóch do trzech minut. Najlepiej zaparzać herbatę przez dwie do trzech minut, w zależności od gustu i preferencji.

Herbata Pu-erh
Metoda przetwarzania użyta do stworzenia charakterystycznego smaku herbaty oolong jest nieco podobna do zielonej herbaty. Obie metody wykorzystują połączenie słońca i gorącego powietrza do suszenia liści herbaty. W zależności od rodzaju herbaty liście mogą jednak przechodzić różne etapy obróbki. Podczas tego procesu liście są obracane, zwijane i lekko posiniaczone. Następnie rozkładają się do więdnięcia. Powstała maocha przechodzi kilka kroków.

https://cupandyou.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *